Αποφράξεις Αθήνα

Άρθρα

Ρίζες δέντρων: ένας εισβολέας στην αποχέτευση

Γνωρίζετε ότι οι ρίζες των δέντρων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού σας;

Συμβαίνει πολλές φορές να βλέπουμε στη δουλειά μας φραγμένες και σπασμένες σωληνώσεις αποχέτευσης εξαιτίας ενός φαινομενικά απίθανου εισβολέα: τις ρίζες δέντρων. Οι ρίζες των δέντρων είναι πολλές φορές υπεύθυνες για έναν εκπληκτικό αριθμό προβλημάτων στην οικιακή αποχέτευση.

Και αυτό γιατί, συμβαίνει συχνά οι ρίζες των δέντρων να μεγαλώνουν και να απλώνονται γύρω, αλλά και μέσα, στους σωλήνες του δικτύου της αποχέτευσης, επειδή βρίσκουν εκεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη τους. Όταν όμως οι ρίζες των δέντρων εκτείνονται και μέσα στο ίδιο το αποχετευτικό σύστημα, τότε δημιουργούν πρόβλημα στις σωληνώσεις καθώς τις μπλοκάρουν.

Αν έχετε μεγάλα δέντρα στον κήπο σας, οι ρίζες τους μπορεί να εκτείνονται μέσα στο έδαφος πολύ πιο μακριά από όσο φαντάζεστε. Σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς, η ρίζα ενός δέντρου μπορεί να εκτείνεται μέσα στο έδαφος σε μήκος από 2 έως 7 φορές του ύψους του. Αυτό σημαίνει ότι ένα δέντρο 10 μέτρων μπορεί να απλώσει ρίζες σε ακτίνα τουλάχιστον 20 μέτρων.

Πώς οι ρίζες των δέντρων εισχωρούν στις σωληνώσεις αποχέτευσης

Οι ρίζες των δέντρων μεγαλώνουν και εξαπλώνονται μέσα στο έδαφος αναζητώντας υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Η υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά για τα δέντρα είναι κάτι που βρίσκονται εν αφθονία στις σωληνώσεις αποχέτευσης. Γι΄ αυτό και οι ρίζες αγαπούν να μεγαλώνουν γύρω και μέσα στο αποχετευτικό σύστημα.

Τα προβλήματα από την εισβολή των ριζών αρχίζουν συνήθως από μικρές οπές ή ρωγμές στο σωλήνα αποχέτευσης, που από μόνες τους δεν προκαλούν πρόβλημα. Ωστόσο, η μικρή διαρροή από αυτά τα σημεία απελευθερώνει υγρασία και θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Οι ρίζες των κοντινών δέντρων προσελκύονται από αυτές τις συνθήκες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν μικρά ριζίδια που ανοίγουν δρόμο και εισέρχονται αργά αλλά σταθερά μέσα στον σωλήνα.

ρίζεσ στην αποχέτευση 1

Έτσι καθώς οι ρίζες εισχωρούν μέσα από αυτά τα ανοίγματα, εξαπλώνονται και μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά, που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε φράξιμο αλλά ακόμη και σε σπάσιμο των σωληνώσεων αποχέτευσης. Και αυτό γιατί, καθώς οι ρίζες μεγαλώνουν ακούν πίεση στις οπές της αποχέτευσης που μπορεί να σπάσει πλήρως τον σωλήνα.

Εάν δεν αφαιρέσετε γρήγορα τις ρίζες από τους σωλήνες αποχέτευσης με επαγγελματικό καθαρισμό, αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας καταστροφικές ζημιές.

Οι βλάβες που δημιουργούν οι ρίζες των δέντρων μπορούν να διορθωθούν με τεχνικές αποκατάστασης της αποχέτευσης, αλλά συχνά προκαλούνται και σοβαρότερες ζημιές που συχνά απαιτούν σκαψίματα και αντικατάσταση των σωλήνων.

Ρίζες στην αποχέτευση: ποια προβλήματα δημιουργούν

Μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα που σχετίζονται με την διείσδυση των ριζών στην αποχέτευση είναι:

• Λύματα αποχετεύσεων. Καθώς οι ρίζες συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στους σωλήνες, η ροή του νερού θα παρεμποδίζεται όλο και περισσότερο. Από από ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά, οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα αρχίσουν να παρατηρούν ότι ο αποχετευτικός αγωγός και η τουαλέτα λειτουργούν σαν να έχουν φράξει. Το νερό από νεροχύτες, μπανιέρες και τουαλέτες δεν παροχετεύεται κανονικά.

ρίζεσ στην αποχέτευση 2
• Περαιτέρω ρωγμές και θραύση σωληνώσεων. Οι υπάρχουσες ρωγμές στις σωληνώσεις αποχέτευσης θα διευρυνθούν καθώς οι ρίζες των δέντρων επεκτείνονται και αναπτύσσονται μέσα στο αποχετευτικό σύστημα. Αυτή η δομική αποδυνάμωση μπορεί να είναι καταστροφική για τους σωλήνες αποχέτευσης, αφού τελικά θα σπάσουν. Οι σπασμένες γραμμές αποχέτευσης μπορούν να στερεωθούν με τεχνικές επιδιόρθωσης μόνο εφόσον οι ρίζες απομακρυνθούν εντελώς.

• Προβλήματα στο έδαφος. Εκτός από την καταστροφή των ίδιων των σωλήνων, οι ρίζες στην περιοχή που τους περιβάλλει θα δημιουργήσουν προβλήματα και στο έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος για την κατάρρευση του σωλήνα αποχέτευσης. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα και κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς απαιτείται πλέον επισκευή του αποχετευτικού δικτύου για να λειτουργήσει και πάλι ομαλά.

Ρίζες στην αποχέτευση: Έχουμε τη λύση στο πρόβλημα

Για την απόφραξη της αποχέτευσης χρησιμοποιούμε ειδικό μηχάνημα εκτόξευσης νερού ώστε να διαχωρίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τις ρίζες.

Διαθέτουμε επίσης ειδική κάμερα αποχέτευσης– το πιό σύγχρονο εργαλείο για την απόφραξη της αποχέτευσης- που διοχετεύεται μέσα στις σωληνώσεις και μπορεί να εντοπίσει το ακριβές σημείο όπου υπάρχει πρόβλημα ώστε το σκάψιμο για την επιδιόρθωση της βλάβης να γίνεται στοχευμένα. Η κάμερα μας δίνει σαφή εικόνα της κατάστασης στο εσωτερικό της αποχέτευσης και μάς οδηγεί έτσι ώστε να πετυχαίνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά την αφαίρεση κάθε ρίζας.

Οι εργασίες αυτές αποτρέπουν περαιτέρω ζημιά στο δίκτυο αποχέτευσης, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν αφήσετε το πρόβλημα να παραμείνει για πολύ καιρό.
Τέλος, με τα χέρια απομακρύνουμε συστηματικά κάθε ριζίδιο που μπορεί μελλοντικά να προκαλέσει ζημία στο αποχετευτικό σύστημα.

Αν υποψιάζεστε ότι ρίζες δέντρων έχουν εισχωρήσει στο δίκτυο της αποχέτευσης, μην περιμένετε να δείτε αν θα προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά- γιατί αυτό σίγουρα θα συμβεί.

Καλέστε μας άμεσα να έρθουμε στον χώρο σας!

Ενημερώθηκε

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση: Θεοδωρήτου Βρεσθένης 26Α, ΤΚ 11743, Νέος Κόσμος, Αθήνα
τηλ. 693-077-8009
Ερχόμαστε στον χώρο σας για να λύσουμε άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα φραγμένης αποχέτευσης.

Επικοινωνία

Τιμοκατάλογος υπηρεσιών

Αποφράξεις Αθήνα – Πειραιάς – Προάστια
Αποφράξεις για κατοικίες (λεκάνες, μπανιέρες, νιπτήρες, νεροχύτες, υδρορροές) από 25 €.
Αποφράξεις κεντρικής αποχέτευσης για πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους από 40 €.
Συντήρηση αποχέτευσης για πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, από 15€/μήνα.

Δείτε αναλυτικά
Αποφράξεις Αθήνα