Αποφράξεις Αθήνα

Άρθρα

Εμποδίστε το φράξιμο της αποχέτευσης

βουλωμένη αποχέτευση

Βουλωμένη αποχέτευση: προληπτικά μέτρα για να μην συμβεί

 

Το αποχετευτικό σύστημα χρειάζεται προσοχή στη χρήση, καθώς κάποιες απλές καθημερινές μας συνήθειες μπορεί άλλοτε να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία της αποχέτευσης και άλλοτε να την καταστρέψουν.
 

Υπάρχουν κάποια υλικά που συνηθίζουμε να πετάμε χωρίς σκέψη μέσα στο σύστημα της αποχέτευσης. Ορισμένα όμως από αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα και να οδηγήσουν σε μια βουλωμένη αποχέτευση.
 

Στο άρθρο αυτό σας δίνουμε μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε εσείς οι ίδιοι στην καθημερινότητά σας για να αποφύγετε προβλήματα και φράξιμο της αποχέτευσης. Έτσι θα καθυστερήσετε για πολύ περισσότερο χρόνο την διαδικασία της απόφραξης αποχέτευσης.
 

Τα υλικά που ρίχνουμε στην αποχέτευση, είναι η αιτία για μια βουλωμένη αποχέτευση

 
1. Σαπούνια- Μαλλιά- Τρίχες

Ο συνδυασμός νερού-σαπουνιού και μαλλιών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και να βουλώσουν οι νεροχύτες, η μπανιέρα ή οι νιπτήρες στο μπάνιο. Βρωμιές, τρίχες, μαλλιά και άλλες ακαθαρσίες που απομακρύνονται με σαπούνι και νερό περνούν στην αποχέτευση και κολλούν στα τοιχώματα μπλοκάροντας την ροή του νερού.
 

Όταν κάνουμε μπάνιο πέφτουν τρίχες και μαλλιά που απομακρύνονται με το νερό προς την αποχέτευση. Με τα χρόνια συσσωρεύονται μέσα στις σωληνώσεις τρίχες και μαλλιά που δεν απομακρύνονται, γιατί κολλούν κι έτσι δεν περνά ελεύθερα το νερό, με αποτέλεσμα να έχουμε βουλωμένες αποχετεύσεις. Αντίστοιχο πρόβλημα μπορεί να παρουσιάσει και ο νεροχύτης στην κουζίνα με τα υπολείμματα από το πλύσιμο πιάτων.
 

Η λύση είναι να μαζεύετε αυτά τα υλικά από το νιπτήρα, τη μπανιέρα και τους νεροχύτες και να τα πετάτε στα σκουπίδια. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα πλαστικό κάλυμμα-σουρωτήρι που θα σας βοηθήσει να συγκεντρώνετε μαλλιά και τρίχες ώστε να περνούν όσο το δυνατόν λιγότερα στην αποχέτευση.
 

2. Υπολείμματα από λίπη φαγητού

‘Όπως και με τα σαπούνια και τις τρίχες, έτσι και τα υπολείμματα τροφής και λίπους μπορούν να φράξουν την αποχέτευση. Το πρόβλημα εδώ το έχουν συνήθως οι νεροχύτες στην κουζίνα. Τα λίπη και τα υπολείμματα των τροφών όταν περνούν στις σωληνώσεις της αποχέτευσης κολλούν στα τοιχώματα και σχηματίζουν μια παχύρρευστη μάζα πάνω στην οποία κολλούν άλλα υλικά.
 

Τα λίπη παγώνουν και φράσσουν την αποχέτευση. Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ιζήματα που προκαλούνται από λίπη δύσκολα απομακρύνονται και θα χρειαστείτε τη βοήθεια τεχνικού. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να έχετε βουλωμένες σωληνώσεις και βλάβη είναι να μην πετάτε λάδια, λίπη, βούτυρα και υπολείμματα τροφών μέσα στην αποχέτευση, αλλά κατευθείαν στο καλάθι των σκουπιδιών.
 

3. Χαρτιά και χαρτοπετσέτες

Χαρτομάντιλα, μωρομάντηλα και λοιπά είδη χαρτιού είναι επίσης μια πολύ συχνή αιτία που οδηγεί σε μια βουλωμένη αποχέτευση. Ωστόσο το χαρτί υγείας που χρησιμοποιείται στην τουαλέτα είναι σχεδιασμένο για τέτοια χρήση, καθώς διασπάται εύκολα αν βραχεί. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις χαρτοπετσέτες, το χαρτί κουζίνας, τα μωρομάντηλα, αλλά και άλλου είδους χαρτιά, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικότερα υλικά και δεν διασπώνται τόσο εύκολα όσο το γνωστό χαρτί υγείας.
 

Να θυμάστε ότι ποτέ δεν ρίχνουμε οποιουδήποτε είδους χαρτιού στην τουαλέτα, ακόμη κι αν πρόκειται για το απλό χαρτί υγείας. Καλύτερα να το αποφύγετε κι αυτό, για να αποκλείσετε μία πιθανή αιτία για φράξιμο του αποχετευτικού συστήματος. Καλό είναι σε περίπτωση που έχετε επαγγελματικό χώρο στον οποίο έρχονται πολλοί πελάτες ή και υπάρχουν αρκετά άτομα προσωπικό (π.χ. χώροι εστίασης) να αναρτήσετε σχετική ενημερωτική ταμπελίτσα στις τουαλέτες που θα απαγορεύσει τη ρίψη χαρτιού στη λεκάνη.
 

4. Πάνες- υφάσματα- είδη προσωπικής υγιεινής

Πάνες, πάνες-βρακάκια, σερβιέτες, ταμπόν, βαμβάκι, οδοντικό νήμα, υγρά μαντηλάκια, μπατονέτες.

Αυτός ο μακρύς κατάλογος με τα παραπάνω προϊόντα προσωπικής υγιεινής είναι ο αληθινός εφιάλτης για την αποχέτευση. Μπορούν να προκαλέσουν εμπλοκή στο αποχετευτικό σύστημα πάρα πολύ γρήγορα. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν πλέον εμπειρικά, αφού έχουν ήδη κάνει το λάθος να πετάξουν κάτι από αυτά στην αποχέτευση κι έχουν δει τα αποτελέσματα.
 

Τα υλικά αυτά συνήθως είναι και η κύρια αιτία που οδηγεί σε μια βουλωμένη αποχέτευση. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από ειδικά υδατο-απορροφητικά υλικά. Απορροφούν δηλαδή το νερό και έτσι όταν τα πετάμε στην αποχέτευση είναι βέβαιο ότι θα βουλώσει και μάλιστα σύντομα. Αυτά τα αντικείμενα πρέπει να τα πετάτε κατευθείαν στα σκουπίδια και ποτέ στη λεκάνη της τουαλέτας.
 

Αν το φράξιμο της αποχέτευσής σας έχει ήδη συμβεί, τότε επικοινωνήστε μαζί μας και θα δώσουμε άμεσα λύση στο πρόβλημα.
 

Ενημερώθηκε

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση: Θεοδωρήτου Βρεσθένης 26Α, ΤΚ 11743, Νέος Κόσμος, Αθήνα
τηλ. 693-077-8009
Ερχόμαστε στον χώρο σας για να λύσουμε άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα φραγμένης αποχέτευσης.

Επικοινωνία

Τιμοκατάλογος υπηρεσιών

Αποφράξεις Αθήνα – Πειραιάς – Προάστια
Αποφράξεις για κατοικίες (λεκάνες, μπανιέρες, νιπτήρες, νεροχύτες, υδρορροές) από 25 €.
Αποφράξεις κεντρικής αποχέτευσης για πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους από 40 €.
Συντήρηση αποχέτευσης για πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, από 15€/μήνα.

Δείτε αναλυτικά
Αποφράξεις Αθήνα