Αποφράξεις Αθήνα

Άρθρα

Πήλινοι σωλήνες: το Νο1 πρόβλημα στην παλιά αποχέτευση

Πήλινοι σωλήνες αποχέτευσης: μήπως τους έχετε και στο δικό σας σπίτι;

Η αποχέτευση είναι ένα περίπλοκο υδραυλικό σύστημα καθώς στις σωληνώσεις της διοχετεύεται το νερό που δεν είναι πόσιμο και πετιέται σε νιπτήρες, τουαλέτες, μπανιέρες, νεροχύτες. Το αποχετευτικό δίκτυο μεταφέρει από τις σωληνώσεις του όλα τα λύματα στο κεντρικό δίκτυο υπονόμων της περιοχής.

Αν το ακίνητό σας κατασκευάστηκε πριν από τη δεκαετία του ‘ 80 τότε το σύστημα αποχέτευσης είναι σίγουρα παλαιό και όλα τα παρακάτω σας αφορούν άμεσα, ιδιαίτερα αν πρόκειται να προχωρήσετε σε ανακαίνιση της παλαιάς κατοικίας ή σε αγορά ακινήτου εντός του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η Αθήνα διαθέτει στο κέντρο της  ένα από τα παλαιότερα δίκτυα αποχέτευσης, ενώ στην περιφέρειά της έχει πιο σύγχρονα δίκτυα, καθώς μέχρι την δεκαετία του 1980 τα περισσότερα σπίτια είχαν βόθρο. Από την αρχή της δημιουργίας του κλειστού αποχετευτικού δικτύου της Αθήνας στα μέσα του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκαν πήλινοι σωλήνες αποχέτευσης.

πήλινοι σωλήνες αποχέτευσης

Στην Ελλάδα υπήρξε μία καθυστέρηση στην κατασκευή σύγχρονων συστημάτων αποχέτευσης. Για ιστορικούς λόγους που έχουν τη σημασία τους, αναφέρουμε ότι το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα της πρωτεύουσας αποπερατώθηκε το 1959 με τη κατασκευή και τη λειτουργία του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού στο Κερατσίνι. Τα λύματα τότε οδηγούνταν στη θάλασσα χωρίς επεξεργασία με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η θάλασσα του Σαρωνικού.

Από το 1982 ξεκίνησε η συστηματική επέκταση των αποχετευτικών δικτύων του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Ταυτόχρονα ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός του αποχετευτικού συστήματος, με τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, μία βραχονησίδα στο Σαρωνικό κόλπο κοντά στα Μέγαρα. Τα έργα πλήρους επεξεργασίας λυμάτων της Αθήνας στην Ψυττάλεια ολοκληρώθηκαν το 2004.

Με αυτό το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα είναι συνδεδεμένη και η αποχέτευση του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας στην περιφέρεια των Αθηνών.

Η παραπάνω ιστορική αναφορά στο αποχετευτικό κεντρικό δίκτυο της Αθήνας δεν είναι τυχαία. Έχει μεγάλη σημασία – κυρίως σε περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε ανακαίνιση- αν το ακίνητό σας κατασκευάστηκε πριν ή μετά το 1985, με μία μικρή απόκλιση 2-5 ετών πάνω-κάτω.

 

Προβλήματα σε παλαιούς πήλινους σωλήνες αποχέτευσης

Σε ένα ακίνητο θα πρέπει να υπολογίσετε και τις κρυφές κατασκευές της οικοδομής οι οποίες δεν είναι ορατές, γιατί κρύβονται μέσα σε τοίχους και κάτω από πατώματα. Μία από αυτές τις κατασκευές είναι και το δίκτυο αποχέτευσης.

Σε περίπτωση που το ακίνητο κατασκευάστηκε πριν το 1985, τότε θα πρέπει να ελέγξετε τη σύνδεση της αποχέτευσης, διότι στις κατασκευές εκείνης της εποχής οι αποχετευτικοί σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί, αν δεν είναι σιδερένιοι, είναι σίγουρα πήλινοι.

Πήλινους σωλήνες αποχέτευσης έχουν στην πλειοψηφία τους όλα τα σπίτια στην Αθήνα που κατασκευάστηκαν προ 30ετίας. Γι΄ αυτό και σήμερα συμβαίνει όλο και πιο συχνά, ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 να εμφανίζουν σοβαρές βλάβες στο αποχετευτικό σύστημα, που οφείλεται κυρίως σε διαρροές και φθορά στους παλαιού τύπου πηλοσωλήνες της αποχέτευσης. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ορισμένων σπιτιών που σημειώθηκαν προχωρημένες ζημίες από την υγρασία στα θεμέλια της οικοδομής, λόγω διαρροής σπασμένου πηλοσωλήνα αποχέτευσης.

Οι πήλινοι σωλήνες αποχέτευσης σπάνε εύκολα και δημιουργούν προβλήματα με διαρροές λυμάτων και νερού, υγρασία, πολλές φορές πλημμύρες αλλά και καθίζηση εδάφους. Επιπλέον, λόγω των πόρων στην επιφάνεια του υλικού και κυρίως στην περιοχή των συνδέσεων, είναι πιο εύκολο να εισχωρήσουν οι ρίζες των δέντρων και να φράξουν την αποχέτευση. Μην αγνοείτε το πρόβλημα σε περίπτωση που έχετε ήδη ενδείξεις εμπλοκής ή διαρροής στην αποχέτευση.

 

Προσοχή, το νερό και η υγρασία προχωρούν στα θεμέλια της οικοδομής κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για το ίδιο το κτήριο. Τέτοιες ζημιές κοστίζουν ακριβά.

Ακόμη όμως και αν δεν έχετε προβλήματα με την αποχέτευση, παρά την παλαιότητα κατασκευής του σπιτιού σας, θα πρέπει να προγραμματίσετε την αλλαγή του παλαιού πήλινου αποχετευτικού σωλήνα πριν να είναι αργά. Γιατί; Επειδή, οπωσδήποτε θα παρουσιάσει βλάβη κάποια στιγμή.

Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα η αλλαγή του πήλινου αποχετευτικού σωλήνα, που τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάτω από κήπους ή αυλές, και χρειάζεται σκάψιμο για να να φτάσουμε μέχρι εκεί.

 

Σωλήνες αποχέτευσης και σύγχρονα υλικά

Οι πήλινοι σωλήνες αποχέτευσης είναι σωληνώσεις φτιαγμένες από ψημένο πηλό. Έχουν αρκετά λεία εσωτερική επιφάνεια γιατί είναι εφυαλωμένοι, έχουν μεγάλο βάρος και τοποθετούνταν παντού, πριν δεκαετίες. Σήμερα η χρήση τους έχει περιοριστεί δραματικά.

Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας των πλαστικών έφερε την επανάσταση και στο χώρο της οικοδομής. Στις σύγχρονες κατασκευές, ο πήλινος σωλήνας αποχέτευσης έχει αντικατασταθεί από σύγχρονο πλαστικό αποχετευτικό σωλήνα βαρέος τύπου, με συγκεκριμένη διάμετρο, ο οποίος δεν σπάει εύκολα και είναι πολύ ανθεκτικός.

 

Σήμερα υπάρχουν πλαστικοί σωλήνες που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις για μια σωστή εγκατάσταση αποχέτευσης. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία των κατασκευών.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί τύποι πλαστικών σωληνώσεων ανάλογα με την πρώτη ύλη του πλαστικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους, όπως χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο κ.λπ.

Ενημερώθηκε

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση: Θεοδωρήτου Βρεσθένης 26Α, ΤΚ 11743, Νέος Κόσμος, Αθήνα
τηλ. 693-077-8009
Ερχόμαστε στον χώρο σας για να λύσουμε άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα φραγμένης αποχέτευσης.

Επικοινωνία

Τιμοκατάλογος υπηρεσιών

Αποφράξεις Αθήνα – Πειραιάς – Προάστια
Αποφράξεις για κατοικίες (λεκάνες, μπανιέρες, νιπτήρες, νεροχύτες, υδρορροές) από 25 €.
Αποφράξεις κεντρικής αποχέτευσης για πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους από 40 €.
Συντήρηση αποχέτευσης για πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, από 15€/μήνα.

Δείτε αναλυτικά
Αποφράξεις Αθήνα